СЕРГІЙ ГРИНЕВЕЦЬКИЙ ПРИВІТАВ ВИНОГРАДАРІВ І ВИНОРОБІВ ОДЕЩИНИ З ПРОФЕСІЙНИМ СВЯТОМ

Напередодні Дня виноградаря і винороба України, який відзначають щороку у другу неділю листопада, відповідно до Указу Президента України Володимира Зеленського, голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький привітав з професійним святом всіх тих, хто працює в цій галузі і вручив Почесні відзнаки та грамоти ОДА кращим працівникам. Також ряд спеціалістів галузі нагороджено грамотами Міністерства аграрної політики та продовольства України.

«Клімат, наявність значної кількості лиманів та озер, на схилах яких зростає виноградна лоза високої якості, зробили південь України центром виноробства. А Одещина  є тою перлиною, де народжуються нові якісні сорти, нові вишукані смаки та аромати винограду і вина. Сьогодні галузь виноградарства та виноробства Одещини є лідером в Україні за всіма показниками. Площі насаджень області складають 23,7 тис. га, а це понад 60% площ насаджень виноградників країни. А за оцінками експертів за результатами 2022 року цей показник становитиме вже близько 75,0%! Погодьтеся, що це дуже вагомі показники, з якими ми формуємо тенденції ринку України. Ми пишаємося тим, що Одещину прославили та стали відомими і шанованими у всьому світі імена відомого ученого і практика селекціонера Василя Єгоровича Таїрова, мецената Миколи Шустова, а також родин Гулієвих, Іукурідзе, Плачкова, Манзула, Шаповала та інших. Переконаний, що внесок представників галузі у розвиток регіону і країни як виноробної держави важко переоцінити» – сказав у своєму вітальному слові  голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький.

Виноградники Одещини – це історичне та культурне надбання. Центр культури вина SHABO визнаний відкриттям десятиліття у сфері туризму, названий культурною спадщиною Європи і включений в європейську карту музеїв вина. Водночас на Одещині представлені інші виробники виноробної продукції – понад 200  великих та малих підприємств. Вина Одеського регіону реалізуються у більше ніж 50 країн світу. Окремі вина одеського  виробництва отримали високу оцінку і визнання та представлені в Мішленівських ресторанах Європи.

«При Одеській обласній державній адміністрації утворено робочу групу з вирішення проблемних питань виноградарсько-виноробної галузі до якої долучились і народні депутати України.  Проведено дводенну міжнародну конференцію з вирішення питань галузі на базі Інституту виноградарства і виноробства імені Таїрова та Центру культури вина Шабо. Учасники конференції, а це – керівники вітчизняних виноробних підприємств, науковці, фахівці галузі, представники виконавчої влади – зосередили увагу  основних проблемах, ризиках і загрозах розвитку виноградарсько-виноробної галузі. Ми прагнемо спільно з виробниками обговорювати і шукати шляхи для вирішення нагальних проблем в галузі» – додав Сергій Гриневецький.

Десятки видів тихого вина, ігристого, міцних напоїв на основі винограду високої якості, які сьогодні вироблять в Одеській області, свідчать про те, що галузь, не зважаючи на всі історичні та інші перепони, розвивається.

«Це можливо завдяки вашій відданості галузі, невичерпній насназі та жазі до справи всього вашого життя  – виробництва  відмінного виноградного вина. Благородна справа, якою ви живете, покликана давати людям високоякісний продукт. Але це не алкогольний продукт, що доведено багатьма країнами. Вино для людини є невичерпним джерелом необхідних мікроелементів та вітамінів. І ми наполягаємо сьогодні на тому, щоб визнати вино продуктом споживання» – сказав голова Одеської ОДА.

Щиро вітаючи всіх працівників галузі з професійним святом Сергій Гриневецький побажав всім здоров’я, багато сонячних днів, гарних врожаїв, нових досягнень та перемог.

«Шановні виноградарі, винороби і всі, хто своєю працею, науковими досягненнями та здобутками розвиває  виноградарсько-виноробну галузь Одещини! Дякую вам за вашу невтомну працю, відданість своїй справі та наполегливе бажання і в подальшому розвивати виробництво вина та вирощування винограду» – сказав голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький.