ВИНОРОБИ ОДЕЩИНИ ЗУСТРІЛИСЯ З КЕРІВНИЦТВОМ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ
Під головуванням Олега Муратова заступника голови обласної державної адміністрації та за участі керівників профільних структурних підрозділів ОДА і виноробів регіону відбулась робоча нарада, на якій обговорили проблемні питання функціонування малих підприємств виноробної продукції Одеської області.
Сьогодні в регіоні розміщено 47 виноробних підприємств на яких, в сезон збирання та переробки винограду, працює понад 6 тисяч людей. В 2020 році перероблено 60 тисяч тонн винограду на виноматеріали. Разом з тим, в Одеському регіоні 200 сільгосппідприємств займаються вирощуванням винограду. Обсяг виробництва винограду минулого року склав 158,7 тис. тонн, що на 34% менше минулого року і пояснюється несприятливими погодними умовами.
Виноробна галузь Одещини забезпечує більше 50% виробництва коньяків, бренді та ігристих вин України та більше 60% виробництва вина у державі. Наразі галузь має чимало проблемних питань, вирішення яких сприятиме подальшому розвитку виноградарства і виноробства, зокрема:
– високі штрафи за порушення, навіть незначні або технічного характеру, у
звітності перед контролюючими органами;
– відсутність гарантій можливості довгострокової оренди землі під
багаторічними насадженнями;
– відсутність можливості виробляти ігристі вина класичним методом
шампанізації в рамках ліцензії для малих підприємств;
– неможливість малими підприємствами виробляти власну продукцію із
закупного винограду;
– необхідність акцизування таких вин в той час, коли існує потреба визнати їх
продуктом харчування;
– та безліч інших питань.
Під час наради заслухано пропозиції всіх учасників обговорення, щодо вирішення проблемних питань виноградарства і виноробства. За результатами зустрічі прийнято рішення, що виноградарі підготують конкретні пропозиції до Одеської ОДА щодо функціонування галузі для подальшого обговорення з народними депутатами України від Одеської області, та підготовки відповідного звернення від облдержадміністрації до Уряду.