Літній період – час, коли відбувається підвищення захворюваності на кишкові інфекції.
Це пов’язано з недотриманням правил особистої гігієни, вживанням інфікованих продуктів харчування та порушенням правил їх приготування, транспортування та зберігання, застосування у приготуванні їжі неякісної води.
Літня сезонність притаманна таким кишковим інфекціям, як сальмонельоз, дизентерія, харчові токсикоінфекції, ботулізм, а також холера та гепатити А і Е. Не варто забувати й про інших збудників, таких як ротавірус, кишкова паличка, ентеровірус та багато інших. Особливо це стає важливим під час обмеженого доступу людей до перевірених джерел питної води, наводнення, що виникло в результаті підриву площини Каховський ГЕС і пошкодження мереж водопостачання.
Але у профілактиці кишкових інфекцій є дуже прості кроки, які можна зробити, аби не захворіти на кишкову інфекцію:
✅дотримання правил особистої гігієни, як то миття рук із милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та відвідування туалету;
✅при неможливості доступу до води обробляти руки антисептичними засобами;
✅вживання їжі, яка придбана лише у перевіреного виробника та із дотриманням правил реалізації харчових продуктів;
✅перед вживанням овочів та фруктів мити їх кип’яченою водою;
✅пити лише кип’ячену (протягом 3-4 хв) воду;
✅не залишати приготовану їжу без холодильника та прикривати її від мух;
✅не пити некипячене молоко та не їсти сирі яйця;
✅не купатися у забруднених водоймах;
✅обмежити контакти із хворими, які мають ознаки кишкової інфекції.