В ОДЕСЬКІЙ ОДА ВІДБУВСЯ КРУГЛИЙ СТІЛ ЩОДО РОЗГЛЯДУ ПРОБЛЕМНИХ ПИТАНЬ ВИНОГРАДАРСЬКО-ВИНОРОБНОЇ ГАЛУЗІ

За дорученням голови Одеської обласної державної адміністрації Сергія Гриневецького, заступник голови Одеської ОДА Олег Муратов провів робочу нараду «Круглий стіл щодо розгляду проблемних питань виноградарсько-виноробної галузі».

Участь в нараді взяли народні депутати, представники науки, підприємств виноградарсько-виноробної галузі та «Асоціації вина та винограду України».

До обласної державної адміністрації звернулась Громадська спілка «Асоціація вина та винограду України» з пропозицією вивчення питання в частині перегляду розміру оптово-роздрібних цін на алкогольні напої.

«Ми знаємо проблемні питання виноробної галузі та неадекватного засилля імпорту. Розуміємо, як складно нашим виробникам вийти на європейський ринок де існує низка обмежень для вітчизняного виробника. Після збору врожаю плануємо провести велику зустріч для повноцінного вирішення питань в галузі, а сьогодні нашою метою є обговорення та розробка конкретних пропозицій за всіма питаннями. Окремо звертаємо увагу на важливість оформлення землі, оскільки від цього залежать компенсаторні механізми держави для підтримки даної галузі», – наголосив Олег Муратов.

Директор Департаменту економічної політики та стратегічного планування Одеської обласної державної адміністрації Дмитро Радулов, зазначив, що основне питання полягає в обнулінні імпортного мита на виноробну продукцію, коли з першого січня завдано значного удару галузі, що в свою чергу, в поєднанні з менталітетом наших громадян, котрі стереотипно вважають імпортну продукцію кращою за вітчизняну, зіграло злий жарт в культурі споживання вина нашими громадянами.

Представники виноробної галузі висловили подяку команді Одеської обласної державної адміністрації за врегулювання транспортних проблем під час курортного сезону та збору врожаю задля розвитку туризму на території нашої області.

Окремо на нараді торкнулись й інших, не менш важливих та нагальних питань. Зокрема, обговорили рівень мінімальних роздрібних цін, проаналізували експортно-імпортний баланс, інтернет-торгівлю та мобільну торгівлю, поговорили про недопущення продажу алкоголю неповнолітнім через сервіси доставки.

Окремими пунктами обговорення стали різниця в фасуванні виноробної продукції; реклама та промоція вина на медіа ресурсах; розробка програми підтримки регіонального виробника; цільова підтримка від Міністерства аграрної політики та продовольства України; спрощення порядку компенсацій4 робота з профільним комітетом Верховної Ради; державна підтримка та захист виноградарів; підготовка кадрів з профільною освітою для майбутнього розвитку галузі; контроль якості та імпорту продукції має бути за державою і законні обмеження вимог по характеристикам тари виноробної продукції.

«Сьогодні ми повинні створити робочу групу, яка буде уособлювати «лобістський кулак галузі» та постійно працювати задля її розвитку. Наше завдання – зібрати всі можливі пропозиції та звернутися до Прем’єр-міністра України з узгодженою позицією. Кінцевою метою має бути закріплення за столовим вином статусу продукту харчування. Завдання влади координувати та організувати роботу галузі, аналізуючи процеси, що відбуваються, та контролювати якість життя наших громадян, бо від цього залежать їх життя та здоров’я.», – наголосив заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Олег Муратов.